Het OPENER Hopoogfeest 2019

20 september 2019

Op zondag 15 september werd voor de eerste keer de hop geoogst van het nieuw geplante veld in Dongen voor de OPENER Hopoogst 2019. De eerste keer, dus een feestje waard. Een mooie club vrijwilligers schreef zich in om na een spectaculaire opening door wethouder René Jansen gezamenlijk de hopranken te oogsten van de hopstellage. Vervolgens konden de bellen geplukt worden van de ranken, om uiteindelijk de bellen in de brouwketel te storten. Gezamenlijk werd zo het Voldongen bier gebrouwen: bier gemaakt vol Dongense hop, en met Dongense noeste arbeid.


Tot dit jaar waren er afgelopen jaren in een proefopstelling aan het Veepad meerdere hopsoorten uitgeprobeerd, om de leefomstandigheden, bodemsoort en rassen te testen op kwaliteit en rendement. Daaruit zijn 5 hopsoorten geselecteerd: Cascade, Fuggles, Tettnanger en Chinook, en First Gold. Deze 5 hopsoorten zijn verwerkt in het Voldongen bier. Gezamenlijk hebben de hopplukkers 15 kg verse hop in de ketel gedaan om een zo mooi mogelijk hoparoma te creëren. Begin november mogen de fanatieke plukkers het eindresultaat komen proeven en een paar flesjes mee naar huis nemen als dank voor hun inzet.


Wegens de enthousiaste reacties en de mooie opbrengst aan hop, gaat in 2020 weer een Hopoogst plaatsvinden. Dit zal jaarlijks op de derde zondag van september zijn, dus in 2020 is dat op 20 september. We hebben al inspiratie om nóg meer hoppige activiteiten te ontplooien, dus houd onze website en social media in de gaten. Graag tot volgend jaar bij OPENER Hopoogst 2020!


Terug naar nieuwsoverzicht
Feest, festival & evenementen
Theater & dans
Muziek
Film
Musea
Kinderen
Wandelen & fietsen
Exposities
Cursussen & workshops