Wandelen

Niets missen van Dongen? Ga wandelen en ontdek de mooiste plekjes! Er zijn wandelarrangementen onder leiding van een gids, maar je kunt ook zelf op pad gaan of het wandelroutenetwerk Hart van Brabant volgen.


Wandelroutenetwerk

Dongen is aangesloten bij het wandelroutenetwerk Hart van Brabant. Dit netwerk beslaat naast Dongen de gemeenten Waalwijk, Heusden, Loon op Zand, Gilze en Rijen en Tilburg. Je wandelt door middel van knooppunten, net als bij het fietsroutenetwerk. Dit geeft je de mogelijkheid om een tocht uit te kiezen die aansluit bij je eigen wensen, variërend van een ommetje tot (meerdaagse) tochten voor de geoefende wandelaar. Het wandelroutenetwerk Hart van Brabant sluit aan op andere netwerken. Zo kun je vanaf Nationaal Park De Biesbosch, via Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen naar Nationaal Landschap Het Groene Woud wandelen. Onderweg zijn er volop mogelijkheden voor een korte of lange pauze.


Gidswandelingen

Ontdek de verborgen schatten en ga mee met de wandelgidsen van Dongen en 's Gravenmoer. 
De wandelgidsen verzorgen diverse activiteiten die de Verborgen Schatten van Dongen blootleggen:

  • Kerk-en klooster-route
  • Leer in Dongen-route
  • Centrum-route
  • Achterberg-route
  • Stichten-route
  • Zandpadenwandeling
  • 's Gravenmoer
  • Natuurwandeling op de grens van Dongen en Oosterhout
  • Er zijn ook wandelingen op maat mogelijk.  • Kronkelpad: tussen 's Gravenmoer en Waspik
   Het Kronkelpad is een half verhard fiets- en wandelpad dat een verbinding vormt tussen de Wielstraat in ’s Gravenmoer en de ’s Gravenmoerseweg in Waspik. De naam is gebaseerd op de historische naam van de waterloop, namelijk de Kronkelsloot. Het pad is 1,2 kilometer lang. Fietsers en wandelaars kunnen onderweg genieten van prachtige vergezichten over het polderlandschap. Het Kronkelpad sluit aan op het half verharde pad naar en langs de rivier De Donge.


Wandelarrangementen

Personeelsuitje, familiedag, op stap met leerlingen? De gidsen denken graag mee en bieden maatwerk waar mogelijk. Er zijn daarnaast leuke arrangementen te boeken, zoals een wandeling gecombineerd met een bezoek aan het museum De Looierij, een creatieve workshop of een culinair driegangenmenu. 


Wandelingen

In combinatie met een groepsbezoek aan museum DE LOOIERIJ is het mogelijk om een aantal (historische) wandelingen te maken door Dongen. https://www.delooierij.nl


Naast de wandelingen die het museum organiseert zijn er nog gidswandelingen door Dongen (informatie bij De Cammeleur, UITpunt), die georganiseerd worden door de gemeente en een wandeling die is georganiseerd door de heemkundekring "De Heerlyckheit" langs de geschiedenis van de Broeders van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes.


Broederpad

act05Meer dan een eeuw lang hebben kloosterlingen in Dongen gebouwd aan een betere samenleving met goed onderwijs, met zorg voor de zwakke en zieke medemens en met passie voor een rijk cultureel en sportief verenigingsleven. Het Broederpad is een historische wandelroute door Dongen die voert langs 22 plaatsen waar Broeders behorend tot de congregatie van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, sinds 1892 hebben gewoond en gewerkt. In 2009 vertrokken de Broeders, na een verbintenis met Dongen van 117 jaar, naar een rusthuis in Eindhoven. Het Broederpad is chronologisch in de tijd opgebouwd en kent een korte variant van 4 km en een route van 7 km. Onderweg treft u routebordjes en speciale Broeder-borden aan met daarop het verhaal plus unieke foto’s van de Broeders. Op de borden staan ook QR-codes. Daarmee kunt u via een smartphone extra informatie over de Broeders verkrijgen. Ga naar de toeristische informatiepunt voor een folder. De Cammeleur, Hoge ham 126


Gegidste wandelingen

Het Broederpad onder leiding van een gids wandelen? Dat kan natuurlijk ook! Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen organiseert maandelijks wandelingen. Een enthousiast verhaal en een kijkje op plaatsen waar je gemakkelijk aan voorbij gaat geeft zo een extra beleving. De gids vertrekt op om 13.00 uur vanaf het Europaplein. Kijk voor data op de site van het uitpunt en/of de heemkundekring Dongen.  Aanmelden is niet nodig. Deelname kost €2,- per persoon.

https://heemkundedongen.nl/index.php/activiteiten/64-broederpad

Feest, festival & evenementen
Theater & dans
Muziek
Film
Musea
Kinderen
Wandelen & fietsen
Exposities
Cursussen & workshops